İçeriğe geç

Yeni Başlayanlar için İnternetten Alışveriş yapma rehberi

Last updated on 26 Haziran Salı, 2018

İnternetten alışveriş, hayatımızı kesinlikle kolaylaştıran bir yenilik. Öyle ki; Sevdiğimiz markaların ürünlerini kolaylıkla bulabiliyor, yeni ürünler keşfedebiliyor ve kampanyalardan evimizden çıkmadan haberdar olabiliyoruz.

Bu yazımda uzun uzun İnternetten alışverişin faydalarından bahsetmeyeceğim elbette. başlıkta okuduğunuz gibi, bu deneyimi henüz hiç yaşamamış olanlar, ya da alışveriş yaparken daha güvende olmak isteyenler için birkaç ipucu paylaşacağım.

1. Ne almak istediğinize karar verin

İlk ve en önemli madde! Ne alacağınızı ya da neye ihtiyacınız olduğunu kesinlikle belirleyin. Eviniz için beyaz eşya, mutfağınız için küçük ev aleti, bilgisayarınız için donanım vs. Ne olursa olsun, neye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz, istediğiniz ürünü ararken işinizi son derece kolaylaştıracaktır. Bir alışveriş sitesine sadece ürünlere bakmak için girerseniz bile, kendinizi bir ürünü sipariş vermiş olarak bulabilirsiniz. Bu durum son derece ciddi ve tehlikelidir. Birçok uzman, internetten alışverişin bağımlılık yaptığını ifade etmektedir. Bu nedenle, bana göre neye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz bu konuda esas olandır.

2. Fiyatları karşılaştırın

Hangi ürüne ihtiyacınız olduğuna artık karar verdiniz. Şimdi de, bütçenizden belli bir mikktarı bu ürünü almak için ayırın.

İnternet tarayıcınızın arama motoruna, ihtiyacınız olan ürünün adını yazıp arama yapın. Zaten birçok farklı kaynaktan farklı farklı fiyatlara ulaşacaksınız. Sonuçlardan en ilgi çekenin ve fiyatı en uygun olanın web adresini bir kenara not edin.

3. Ürün konusunu netleştirin

Az önce not ettiğiniz sayfadaki ürünün detaylı açıklamasıyla, resmi üreticinin sayfasında ürün ile ilgili girilmiş açıklamayı karşılaştırın. Eğer açıklamalar birbirini tutuyorsa bir sonraki adıma geçebiliriz.

4. Güvenilir bir siteye yoğunlaşın

İhtiyacınız olan ürünü yüzlerce farklı sitede bulabilirsiniz. Ama en doğrusu, istediğiniz her ne varsa en çok bilinen ve en güvenilir alışveriş sitelerinden almaktır. Bunun için arkadaşlarınızla ve çevrenizle fikir alışverişinde bulunun.

Eğer bir alışveriş sitesiyle ilgili internetten yapılmış kullanıcı yorumlarını okursanız, ilk deneyiminiz başlamadan biter. Çünkü her site için, ne kadar pozitif yorum varsa bir o kadar da negatif yorum vardır.

Şu detayı da alışveriş yaparken mutlaka göz önünde bulundurun; Çoğu alışveriş sitesinde ürünler tek bir merkezden gönderilmez. Alışveriş sitesine kayıtlı sanal dükkanlar bulunmaktadır ve bu dükkanlar, alışveriş siteleri tarafından doğrulanmaktadır. Eğer bir ürün için negatif yorum yapılmışsa, hiçbir zaman alışveriş sitesindeki diğer sanal dükkanlar ya da sitenin sahipleri bu olaydan sorumlu tutulamaz. Bu konuyla ilgili, alışveriş sitelerinin her birinin kullanım şartları sayfasında uzun uzun açıklamalar bulunmaktadır.

Alışveriş siteleri, tüketiciyi korumak için ödemeleri doğrudan sanal dükkanlara aktarmaz. Siz aldığınız ürünü onayladıktan sonra, ödeme satıcıya aktarılır. Bunları göz önünde bulundurarak, çevrenizde en çok tercih edilen sitede isttediğiniz ürünü arayın.

5. Doğru seçim yapın

Bir siteye yoğunlaştınız ve aramanızı yaptınız. Birden fazla sonuca ulaşmanız gayet normaldir. Farklı farklı fiyatlar olması da. Ancak sizin için en önemli kriterler şunlar olacak.

  • Ürün açıklaması ve görselleri, ürünün resmi sitesindekiyle aynı olmalı
  • Fiyatı sizin için uygun olmalı
  • Ürün mümkün olan en kısa sürede kargolanıyor olmalı
  • Diğer kullanıcılardan satıcıya verilen puan yüzdesi yüksek olmalı

6. En uygununu seçtikten sonra siteye üye olun

Yukarıdaki kriterlere ve bilgilere en uygun olanını seçtiyseniz, ilgili ürünün bağlantısını bir yere not edin. Bundan sonra yapmanız gereken ise, bu ürünün satıldığı alışveriş sitesine kaydolmak olmalıdır. Kaydolurken ise şunları mutlaka göz önünde bulundurun.

  • Kaydolmanız için açılan sayfanın web adresi, https ile başlamalı ve adres çubuğunda bir doğrulama simgesi görüntülenmeli. Bu, güvenli bir sayfadasınız demektir
  • Kayıt olurken, En sık kullandığınız email adresini yazın
  • Şifreniz başkaları için zor, sizin için kolay olsun ve şifrenizi mutlaka not edin
  • Adınızı ve soyadınızı doğru bir biçimde girin, takma isim kullanmayın
  • Kayıt işlemini bitirdikten sonra mutlaka email adresinizi doğrulayın

7. Adres bilginizi kaydedin

Satın almak istediğiniz ürünün size ulaşabilmesi için, adres bilginiz doğru olmalıdır. Eğer adresinizi bilmiyorsanız, ya da doğruluğundan emin değilseniz; evinize gelen faturalardan ev adresinizi, çalıştığınız kurum ya da kuruluştan da iş adresinizi öğrenebilirsiniz. Ürünün hangi adresinize gelmesini istediğinizi netleştirdikten sonra

  • Adrese, daha sonra hatırlayacağınız bir başlık yazın. (Örneğin; Ev adresim)
  • Adresten önce adınız ve soyadınız isteniyorsa doğru bir biçimde yazın. Bu bilgi, ürünle birlikte gönderilen faturada kullanılacaktır
  • TC kimlik numaranız, bazı elektronik ürünlerin faturasında kullanılmak üzere istenebilir. Mutlaka doğru bir biçimde yazın
  • Adres satırına, adresi evinize gelen faturada yazdığı şekilde, ya da kurumunuzun kullandığı şekilde yazın.
  • Adres satırına ilçe ve ili dahil etmeyin. Adres satırının yanındaki seçim kutularından, doğru semt, ilçe ve il bilgisini seçtiğinizde, bu bilgiler de adresinize otomatik olarak eklenecektir

8. Ödeme aşamasında çok dikkatli olun

Alışveriş sürecinin en önemli kısmı, ödeme aşamasıdır. Burada işlemlerinizi dikkatle yapın. Eğer alışverişinizi başka bir bilgisayarda yapıyorsanız, gizli sekmeden işlemlerinizi yapın. Gizli tarama ile ilgili bütün detaylarıBu yazımda anlatmıştım.

Ödeme sayfası açıldığında, eğer sepetteki fiyat ile sayfada listelenen fiyat aynı değilse, farkı gösteren bir ibarenin olup olmadığını kontrol edin. Bazı alışveriş siteleri, kargo ile gönderim için ürünün türüne göre ücreti sizden peşin olarak almaktadır.

Eğer sepetteki fiyat ile ödeme sayfasında listelenen fiyat aynıysa, kargonuz ücretsiz olacaktır. Daha sonrasında;

  • Kredi kartınızla ödeme yapmadan önce, ödeme sayfasının adres bilgisini kontrol edin. Adres https ile başlamalı ve adresin yanında bir anahtar simgesi bulunmalı
  • Ödeme yapmadan önce, kredi kartınızın limitinin yeterli olup olmadığını kontrol edin
  • Eğer kartınız uygunsa, bu iş için bir sanal kart oluşturun. Sanal kart ile, asıl kart bilginizi hiçbir şekilde paylaşmamış olursunuz
  • Sanal kartınıza, ödeme sayfasında gösterilen fiyattan bir miktar daha fazla limit belirleyin. Eğer ürün fiyatı döviz üzerinden verilmişse, bankanız dönüştürme ve kur farkı gibi küçük ücretler talep edebilir
  • Ödeme sayfasında mümkünse 3D güvenlik hiznetini kullanın. Eğer 3D güvenlik kullanılabiliyorsa, telefonunuza gelen şifre ile ödemeyi onaylayabilir, kartınızdan tam olarak ne kadar para çekileceğini de görebilirsiniz
  • Satış sözleşmesini ve ön bilgilendirmeyi dikkatlice okuyup kabul edin

9. Ödemeyi tamamlayın

Ödemeyi tamamladıktan sonra, açılan sayfadaki bilgileri dikkatlice okuyun. Sayfadan çıkmadan önce, ödeme bilgilerinin ve sipariş bilgilerinin email adresinize geldiğinden emin olun.

Aynı bilgileri email adresinizde de bulduysanız, ödeme sayfasını artık kapatın. Ödemenizin işlenmesi ve satıcı tarafından alınması bir müddet sürebilir. Bir süre sonra da, kargonuzla ilgili detaylar email adresinize gönderilecektir.

Bütün bu detaylar, internetten sürekli alışveriş yapanlar için artık sıradan oldu, ancak yeni başlayanlar için aşama aşama açıklamış oldum.

 26,575 total views,  13 views today

Kategori:Teknoloji

Tek Yorum

  1. Çok güzel bir makale olmus. Oldukça ise yarayacak bilgiler. Paylasiminiz için çok tesekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir