Last updated on Tuesday June 26th, 2018
Günümüzde birçok internet tarayıcısında gizli gözatma özelliğini kullanmamız mümkün. Bu yazımda, gizli gözatmanın tam olarak ne anlama geldiğini açıklamaya çalışacağım.
Kullandığımız internet tarayıcıların menü çubuğunda gizli tarama, gizli gözatma, InPrivate gözatma gibi tarayıcıların kullandığı isimlere göre değişen ama mantık olarak aynı işi yapan bir özellik bulunmakta. Peki ne yapar bu gizli tarama? Ne işe yarar?
Gizli bir pencere açtığınızda, gezinmekte olduğunuz sayfalar ile ilgili çerezler ya da geçici dosyalar, bilgisayarınızda depolanmaz. Birçok tarayıcıda, gizli tarama penceresi kapanana kadar açılan her yeni sayfa ya da yeni sekme, gizli taramaya dahil edilir. Gizli tarama esnasında, indirilen dosyalar hariç, hiçbir veri bilgisayara depolanmaz.
Bir gizli tarama penceresi açtığınızda, web geçmişinizdeki formlar, çerezler, açık olan oturumlar vb. veriler yoksayılır. Bu da demek oluyor ki, eğer bir arkadaşınızın adına onun posta hesabını kontrol etmeniz, Bulut hesabına girip dosyalarıyla çalışmanız, ya da üyesi olduğu bir toplulukta onun adına bir ileti yayınlamanız gerekiyorsa işlemi gizli tarama kullanarak yapabilirsiniz. Gizli tarama penceresinde örneğin Gmail sayfasını açtığınızda açık olan oturumunuz yoksayılır ve sizden yeniden oturum açmanız istenebilir. Burada arkadaşınızın hesap bilgileriyle işlem yaparken, normal bir sayfada da kendi hesabınızı kontrol edebilirsiniz. Gizli tarama esnasında eklentiler ve yan uygulamalar devre dışı kalmaz. Sadece Google Chrome’da, ayarlar>Uzantılar menüsünde hangi eklentilerin gizli taramada devre dışı bırakılacağını seçebilirsiniz. Örneğin Internet Download Manager ya da Ad block eklentisini, gizli taramadaki çalışmanıza engel olmamasını isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Birçok web geliştirici de sayfalarla ilgili testlerini genelde gizli tarama kullanarak yapmaktadırlar.
Gizli tarama neler yapamaz?
Gizli tarama, tarayıcıların sağladığı bir özellik olduğu için, IP adresinizi saklamaz, işvereniniz, ağ yöneticiniz ya da internet sağlayıcınızdan, ziyaret ettiğiniz sayfaları gizleyemez. Yukarıda da yazdığım üzere, gizli tarama sadece o anda açık olan tarayıcı sekmesiyle ilgili tarayıcıda bir veri tutmamak için kullanılır.
Son olarak, Gizli taramayı Firefox ve Internet Explorer’da CTRL+Shift+P kısayolu ile, Google Chrome’da ise CTRL+Shift+N kısayolu ile aktif edebileceğinizi ekleyeyim.
Be First to Comment