Skip to content

Akıllı telefonlardaki mesajlaşma uygulamalarına detaylı bakış

Last updated on Saturday April 20th, 2019

Akıllı telefonlar hayatımıza girdi gireli, onlardan vazgeçemez olduk. Standart bir akıllı telefon kullanıcısının bile her gün yeni bir uygulama denediği, milyonlarca içerikten oluşan uygulama mağazalarında en çok ilgi çekenleri ise şüphesiz anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşme uygulamaları…

Malumunuz, alternatifin çok olması, sosyal çevremizin genişlemesi, bir de bağımlılık yapan, yeni çıkan ne varsa deneyeyim trendi sebebiyle, birçoğumuzun telefonunda birden fazla mesajlaşma uygulaması var.

Bu yazıda, mesajlaşma uygulamalarını masaya yatırıp, bir güzel röntgenlerini çekmeye çalışacağım. Sıkı bir akıllı telefon kullanıcısı olduğum için, kriterlerim çok fazla. Hiç bonkör davranmayacak ve çok objektif olacağım.

Buyrun başlayalım!

BBM

BBM, Blackberry Messenger; Adından da anlayacağınız üzere Blackberry akıllı telefonların çıkmasıyla hayatımıza girdi. Ama en büyük atılımları, uygulamalarını iOs ve Android’e de getirmeleriyle oldu. Siz denemişsinizdir ama ben yine de anlatayım. BBM’ı yüklediğinizde, Bir Blackberry kimliği oluşturmanız isteniyor. Bu kimlik ile bütün Blackberry servislerini kullanabiliyor, en önemlisi de BBM’da oturum açabiliyorsunuz. Oturum açtığınızda size özel harf ve rakam kombinasyonundan oluşan bir pin veriliyor. Bu pini paylaştığınız herkes sizi listelerine ekleyebilirken, pininizi bilmeyen hiçkimse size ulaşamıyor.

BBM, özellikle yazışmalar esnasında güvenliği ön planda tutan kişilerin tercih edebileceği bir uygulama. Dosya ya da resim göndermek, çıkartmalar göndermek, belirli bir süre görünür olan gizli mesajlar göndermek gibi özelliklerinin yanında bir de diğer BBM kullanıcılarına sesli aramalar yapabilme olanağı da kullanıcılara sunuluyor. İnternet bağlantınız kesilmediği sürece, daima açık ve bağlı kalan uygulama, birçok araştırma kuruluşunca da pil dostu olarak değerlendiriliyor.

Benim değerlendirmelerime gelecek olursak; BBM diğer rakiplerine göre çok hızlı çalışıyor. Mesajların gönderilmesi ve iletilmesi konusunda da yine geçerli bir puan aldı benden. Sesli aramaların kalitesi ise ne yazık ki diğer rakiplerine göre oldukça geride. Stabil bir bağlantınız yoksa, aramalar sıklıkla kesiliyor. Sesli aramaların kalitesi, normal bir telefon araması kalitesiyle eş değer. İnternet kotanızın da dostu olsa da sürekli kesilmeler insanı yoruyor. BBM’ın sesli aramalar özelliğini biraz daha geliştirmesi gerekecek.

Bildirim sesleri gayet hoş ve aynı zamanda kişiselleştirilebiliyor. Sürekli bağlı kaldığı için oturum kapatma gibi bir olanağınız yok. Erişilebilirlik konusuna gelecek olursak da BBM maalesef sınıfta kaldı. Çok büyük bir düzeltme yapılmadığı takdirde görme engelli okuyucularıma BBM tavsiye etmiyorum. Hem zaten Türkiye’de bu uygulamayı kullanan kişi sayısı çok az.

  • Hız: 4/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 5/5
  • Sistem kullanımı: 4/5
  • Popülerite (Türkiye): 1/5
  • Güvenlik: 5/5
  • Sesli aramalar: 2/5
  • Erişilebilirlik: 2/5

ChatOn

Bir Samsung telefonunuz ya da bilgisayarınız varsa; ChatOn ile sıklıkla karşılaşıyorsunuz demektir. Her ne kadar sıklıkla karşılaşıyor olsanız da, birçoğunuzun fırsat bulup uygulamayı denediğini düşünmüyorum. Ama hiç endişelenmeyin, ben denedim.

ChatOn’u kullanmak için bir Samsung hesabına ihtiyacınız var. Samsung hesabınızla oturum açtığınızda, telefonunuzda, tabletinizde ya da bilgisayarınızda uygulamayı kullanabiliyorsunuz. ChatOn, numara doğrulaması da istediğinden, telefon rehberinizde her kim varsa, ChatOn kişi listenize de otomatik ekleniyor. Bazen nasıl oluyorsa Facebook ya da Skype’ta sohbet ettiğiniz kişileri arkadaş önerilerinde görebiliyorsunuz. Bu sebeple bir kişinin size ChatOn üzerinden ulaşması çok kolay. Yalnız, BBM’de olduğu gibi bu uygulama da Türkiye’de pek rabet görmüyor. Sadece Android cihazlarda kullanılabildiğini de ekleyeyim.

ChatOn’da mesaj, dosya, resim ve çıkartmalar göndermenin yanı sıra, başka dilde gönderilmiş mesajları da kendi dilinize çevirebiliyorsunuz. (Ama iyisi mi siz bu çeviriye hiç güvenmeyin…) ChatOn, internet bağlantınız açık olduğu sürece açık ve bağlıdır. Sistem kaynaklarını ve pili her ne kadar idareli kullansa da, mesajlaşma penceresinde çok fazla detay var. Yine bir mesaj aldığınızda kilit ekranınız açılıyor ve açılır pencere üzerinden mesajı kolayca yanıtlayabiliyorsunuz. Uygulamada sesli mesajlar gönderebiliyorsunuz ancak sesli arama özelliği mevcut değil. Erişilebilirlik konusuna gelince de BBM’a göre biraz daha önde olduğunu söyleyebilirim. Birçok düğme etiketlendirilmiş ancak mesajlaşma penceresindeki detaylar insanı yoruyor. Lafı fazla uzatmadan puanlarımı vereyim:

  • Hız: 3/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 4/5
  • Sistem kullanımı: 4/5
  • Popülerite (Türkiye): 1/5
  • Güvenlik: 3/5
  • Sesli aramalar: ?
  • Erişilebilirlik: 2/5

Facebook Messenger

Adından da anlayacağınız üzere Facebook kullanıcılarının, birbirleriyle mesajlaşabilmesi için kullandıkları uygulama. Eğer Telefonunuzda Facebook uygulaması var ise, sohbeti kullanmak için, neredeyse kendisi kadar büyük boyutlu ve kendisinden daha fazla sistem ve internet kotası kullanan bir uygulamayı yüklemek zorundasınız. Uçarı, kaçarı yok!

Facebook Messenger’ı kurdunuz, Hesabınızda oturum açtınız, tam Facebook kişileri gelecek derken, bir de sizden telefon numaranızı eklemenizi ve böylelikle rehberinizde diğer Facebook Messenger kullanan kişileri de bulabileceğinizi söylüyor. Her ne kadar gereksiz bir özellik olsa da eğer diğerleri telefon numaralarını eklemişlerse ve örneğin o kişiler rehberinizde değillerse, telefon numaralarını kolayca bulabiliyorsunuz.

Facebook messenger’da mesaj, çıkartma, dosya, konum ve aklınıza gelebilecek her şey gönderilebiliyor. Ayrıca diğer Facebook Messenger kullananları sesli ve görüntülü arayabiliyorsunuz. Ancak, bilgisayarında Facebook oturrumu açık olan birine arama gönderemiyorsunuz. Sesli aramaların kalitesi orta düzeyde. Uygulamanın hızı ve kararlılığı konusunda çok sık güncelleme yapılıyor olsa da, halen ağır çalışıyor.

Facebook Messenger, internet bağlantınız aktif olduğu sürece sürekli açık ve bağlıdır. Uygulamanın sistem kaynaklarını ve pili idareli kullandığını söyleyemeyeceğim. Zaten eğer telefonunuzda Facebook yüklüyse, eşitlemeler ve bildirimler belli ölçüde pil tüketiyor. Bir de üzerine Messenger eklenince… Bir mesaj aldığınızda sohbet balonu açılıyor ve herhangi bir ekrandan mesajlara kolayca erişebiliyorsunuz. Erişilebilirlik konusunda da gerçekten tam puanı hak ediyor.

  • Hız: 3/5
  • Pil kullanımı: 2/5
  • İnternet kullanımı: 3/5
  • Sistem kullanımı: 2/5
  • Popülerite (Türkiye): 5/5
  • Güvenlik: 2/5
  • Sesli aramalar: 3/5
  • Erişilebilirlik: 5/5

Hangouts

bilişim sektöründe çalışanlar ve bu konuda çalışmalar yapanlar bilirler. Toplu halde çalışırken fikir paylaşmak için görüntülü ve sesli aramalar ve grup yazışmaları yapılabiliyor. İkili yazışmalardan çok, grupların Hangouts’u tercih ettiğini söyleyebilirim. Hangouts’u, Akıllı telefonlarda ve bilgisayarlarda, bir Google hesabı olan (Neredeyse herkesin bir Gmail adresi var) herkes kullanabiliyor. Bir ünlü kişi, internette hayranlarıyla sohbet etmek istediği zaman Hangouts oluşturuyor ve sosyal medyada duyurusunu yapıyor. Bir Hangouts görüşmesi yapıyorsanız, dilerseniz bu görüşmeyi Youtube’da canlı yayınlayabiliyorsunuz. Google + servisiyle de entegre olarak çalışan Hangouts’ta bir Google + kullanıcısına anında ulaşabiliyorsunuz.

Yine ülkemizde fazla tercih edilmeyen Hangouts, birçok Android telefonda yüklü olarak geldiği gibi iOs ve Windows phone cihazlarda da kullanılabiliyor. Hangouts, sistemi ve pili idareli kullanıyor ancak, özellikle görüntülü görüşmelerde telefon yerine bilgisayarınızı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Sesli aramaların kalitesi ortalamanın üzerinde, tabii stabil bir internet bağlantınız var ise. Grup görüşmelerinde kişiler arasındaki bağlantı farkını da göz önünde bulundurursak, Hangouts ses kalitelerini eşitlemeye çalışırken arada bazen kopukluklar olabiliyor. Ama bire bir sesli ve görüntülü görüşmelerde gerçekten kaliteyi hissedebiliyorsunuz. Ben şu ana kadar çok nadir kopmalara rastladım. Erişilebilirlik konusuna gelecek olursak, Google tam puanı hakediyor.

  • Hız: 5/5
  • Pil kullanımı: 4/5
  • İnternet kullanımı: 4/5
  • Sistem kullanımı: 4/5
  • Popülerite (Türkiye): 2/5
  • Güvenlik: 2/5
  • Sesli aramalar: 4
  • Erişilebilirlik: 5/5

KakaoTalk

Talk kelimesinden anlayacağınız üzere, bu uygulama daha çok sesli görüşmelere ağırlık veriyor. Ama, Diğer mesajlaşma uygulamalarının yapabildiği her şeyi KakaoTalk’ta da yapabiliyorsunuz. Yapabiliyorsunuz ancak, Türkiye’de bu uygulamayı kullananı bulabilirseniz…

Telefon numarasıyla doğrulama yapabildiğiniz uygulamada numaranızı bilen herkes sizinle iletişim kurabiliyor. İnternet bağlantısının olduğu her yerde uygulama sürekli açık ve bağlı kalıyor. Mesajlaşma penceresinde oldukça fazla detayın olması bazen can sıkabiliyor. Uygulama genel anlamda sistem ve pil dostu ancak, sesli aramalar normalden daha fazla pil tüketiyor gibi geldi bana.

Sesli aramaların kalitesi, grup görüşmelerinde olmasa da birebir görüşmelerde benden tam puan aldı. Erişilebilirlik konusunda da çok az detay dışında KakaoTalk’ı başarılı buldum. Her şey iyi güzel, ancak, konuşacak ya da yazışacak kişi bulmak mesele…

  • Hız: 4/5
  • Pil kullanımı: 4/5
  • İnternet kullanımı: 4/5
  • Sistem kullanımı: 4/5
  • Popülerite (Türkiye): 1/5
  • Güvenlik: 3/5
  • Sesli aramalar: 4/5
  • Erişilebilirlik: 4/5

LINE

Bir aralar televizyon ve radyolarda dönen reklamlarıyla hepimizi meraktan öldüren LINe… Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarda LINE kullanan kişilerin birbirleriyle yazılı, sesli ve görüntülü iletişim kurabildikleri uygulamada en çok dikkat çeken husus on binlerce ve her gün yenilerinin eklendiği çıkartmalar. Öyle ki LINE kullanan birçok kişi, birbirleriyle çıkartmalar kullanarak yazışıyorlar.

Telefon numarası ya da eposta adresiyle doğrulama yapabildiğiniz uygulamada, numaranızı bilen herkes sizi bulabiliyor. Ayrıca bir kişiyle birlikte cihazlarınızı salladığınızda otomatik olarak birbirinizin listesine eklenmiş oluyorsunuz. Arkadaş önerilerinde Facebook, Skype ve diğer ortamlardan yine nasıl oluyorsa de ara ara öneriler beliriyor.

Uygulama pil tüketiminde olumlu puan alsa da, sistemi yorabiliyor. Bir ileti aldığınızda ekran açılıp mesaj önünüze geliyor. Ekran kilidini açmadan mesajlaşabiliyorsunuz. Her ne kadar güzel bir özellik olsa da güvenlik konusunda problemler oluşturabiliyor.

Sesli aramaların kalitesi benden tam puan aldı. İki tarafta da stabil bir internet bağlantısı varsa kesinti yaşanmıyor. Ama Bağlantı ve kalite optimizasyonu bu uygulamada bulunmuyor. Bu sebeple paylaşılan internet bağlantısı ile LINE kullanarak sağlıklı bir arama yapamayabilirsiniz.

Uygulama erişilebilirlik konusunda bazı sorunlar yaşıyor olsa da, yazışmanızı ya da arama yapmanızı engellemiyor.

  • Hız: 3/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 4/5
  • Sistem kullanımı: 4/5
  • Popülerite (Türkiye): 4/5
  • Güvenlik: 3/5
  • Sesli aramalar: 5/5
  • Erişilebilirlik: 4/5

Threema

Güvenlik her şeyden önce gelir diyenlerin tercih edebileceği, daha sonra da bunu kimse kullanmıyor diyerek diğer alternatiflere yöneleceği tek kelimeyle harika bir uygulama.

Mağazadan satın alırken belli bir ücret karşılığı Threema’ya sahip olabiliyorsunuz. Bu ücret de şifreleme ve güvenlik gibi konularda harcanan giderleri karşılamak için alınıyor. Diğer anlık mesajlaşma uygulamalarında olan her şey (sesli arama hariç) Threema’da da var. Dilerseniz telefon numaranızla, dilerseniz de anonim bir kimlikle Threema kullanabiliyorsunuz. Hem ücretli olması, hem de tanıtımının yeterince yapılmaması sebebiyle hem Türkiye’de, hem de dünyada fazla popüler değil. Genelde şirketler ve iş grupları bu uygulamayı kullanıyorlar. Erişilebilirlik konusunda bu uygulamaya da tam puan verdim.

  • Hız: 4/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 5/5
  • Sistem kullanımı: 5/5
  • Popülerite (Türkiye): 1/5
  • Güvenlik: 5/5
  • Sesli aramalar: ?
  • Erişilebilirlik: 5/5

Viber

Viber için söylenecek fazla bir şey yok aslında. Türkiye’deki en popüler iki mesajlaşma uygulamasından biri. Telefon numarasıyla doğrulama yapabildiğiniz ve numaranızı bilen herkesin sizle iletişim kurabildiği uygulama, yazışmalardan daha çok sesli aramalar için tercih ediliyor. İnternet bağlantınız olduğu sürece sürekli bağlı kalan Viber’de, bir sonraki mesaj ya da aramaya kadar oturumunuzu kapatma olanağına sahipsiniz.

Sesli aramaların kalitesine diyecek söz yok. Stabil olmayan bir internet bağlantısına sahipseniz aldığınız sesin kalitesi düşüyor ancak aramada kopukluk neredeyse hiç olmuyor.
Pil konusunda kullanıcı dostu sayılabilecek uygulamalar arasında Viber de var. Ama sistem kaynaklarını biraz fazla kullanıyor diye düşünüyorum. Her ne kadar bunları yazmış olsam da yeni ve güçlü cihazlarda sistem kullanımı çok fazlaymış gibi görünmüyor.

Erişilebilirlik konusunda da çok ufak detaylar hariç başarılı diyebilirim. Bu ufak detaylar yazışmalar esnasında bazen can sıkıcı olabiliyor. Ama arama ekranı gayet erişilebilir.

  • Hız: 4/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 5/5
  • Sistem kullanımı: 4/5
  • Popülerite (Türkiye): 5/5
  • Güvenlik: 3/5
  • Sesli aramalar: 5/5
  • Erişilebilirlik: 4/5

WeChat

Made in China bir mesajlaşma uygulaması olan WeChat’te ihtiyacınız olan her şey var. Aramadan mesajlaşmaya, dosya göndermekten bas konuşa. Yine bu uygulama da çıkartmalar sebebiyle çok seviliyor. Bir diğer ilginç özelliği de, telefonunuzu sallayarak dünyanın 4 bir yanında ne kadar işi gücü olmayan, can sıkıntısından can çekişen insan varsa bulup sohbete başlayabiliyorsunuz.

Uygulama pil ve sistem dostu. Arka planda sürekli bağlı olarak çalışıyor ve dilediğiniz an oturumunuzu kapatabiliyorsunuz. Telefon numaranızı bilen herkes size mesaj gönderebiliyor, yine önerilerde nasıl oluyorsa her tür mecradan tanıdıklarınızı bulabiliyorsunuz. Türkiye’de fazla popüler olmayan WeChat, zamanında bir sürü reklam yapmıştı.

Sesli aramaların kalitesine diyecek yok. Şu ana kadar kullandıklarım içinde en kötüsü. Ama hakkını teslim etmek lazım, uygulamaya erişilebilirlik konusunda az önce söylediklerimin tam tersini söyleyip tam puanı veriyorum.

  • Hız: 5/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 5/5
  • Sistem kullanımı: 5/5
  • Popülerite (Türkiye): 2/5
  • Güvenlik: 1/5
  • Sesli aramalar: 1/5
  • Erişilebilirlik: 5/5

Whatsapp

Fazla söze gerek yok. Şu ana kadar saydıklarım içinde en kıdemlisi, en popüleri. Numaranızı bilen herkes size ileti gönderebiliyor. Uygulamaya sesli arama özelliği bu yılın ilk çeyreğinde geldi ve gün geçtikçe kalitesini arttırmaya devam ediyor. Yine de sesli aramalardan daha çok sesli mesaj özelliği sıklıkla kullanılıyor. Sistem ve pil konusunda tam puan verdim. Erişilebilirlik konusunda da bir iki küçük sorun var ancak bunlar bir şekilde aşılabiliyor.

  • Hız: 5/5
  • Pil kullanımı: 5/5
  • İnternet kullanımı: 5/5
  • Sistem kullanımı: 5/5
  • Popülerite (Türkiye): 5/5
  • Güvenlik: 3/5
  • Sesli aramalar: 3/5
  • Erişilebilirlik: 5/5

Artık seçim sizin!

Uygulama değerlendirmelerimin burada sonuna gelirken şunları da ekleyeyim.

Listede olmayan ancak sizin kullandığınız uygulamalar varsa; Bu uygulamaları yorum kısmına yazarsanız değerlendirmemi yapar, bu yazının uygun yerlerine eklerim.

Erişilebilirlik puanlamalarını, kullandığım android cihaza göre yaptım. iOs ya da Windows phone cihazlarda bazı farklılıklar olabilir.

Loading

Published inTechnology

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *