İçeriğe geç

Bugün hikayenizde ne var?

Sosyal medya hesaplarımda hikayeler özelliğini neredeyse hiç kullanmadığımı farkettim. Herkes her gün üçer beşer hikayeler paylaşırken, ben kırk yılda bir aklıma gelirse hikaye ya da durum paylaşıyorum. O da en fazla Spotify’da dinlediğim ve hoşuma giden bir şarkı… Bu yüzden, ne zaman bu tarz bir paylaşımda bulunsam, yakın arkadaşlarımı şaşırtıyorum. Hikaye işlevinin ne işe yaradığını tam olarak bilmediğimi de farkettim. Bu yazımda hem ben öğreneceğim, hem de kaldıysa benim gibi bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan okuyucularıma yardımcı olmaya çalışacağım.

Nedir bbu hikaye olayı?

Hikâye kelimesi Türkçe Sözlük’te “Gerçek veya tasarlanmış olayları anlatan düzyazı türü.” olarak geçiyor. Ama sanal alemde olay biraz farklı. Hemen hemen her sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamasında, çeşitli isimler altında 24 saat sonra kaybolacak gönderiler paylaşıldığını bilmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Bu gönderiler, paylaştığımız an itibariyle ruh halimizi yansıtmaktadır. O anki ruh halimiz kalıcı olmadığı gibi, bu gönderiler de kalıcı değildir.

Hikayeler artık günümüzde şarkı sözlerine de konu olmaya başladı. Mesela popüler şarkıcı Mabel’in Ring Ring şarkısı. Şarkıda aynen şöyle diyor:

Evdeyim demiştin.
Ama hikayende sabahlara kadar dışarıda olduğunu gördüm.
Ve yalnız değildin.

Her sosyal medya uygulamasında farklı farklı isimlendirilmiş olsa da, hikayeler olarak adlandırdığımız bu işlev ile fotoğraf, video ya da yazı paylaşılabiliyor. İçerik üreticileri de hikayeler işlevini sıkça kullanarak, yakın gelecekte yayınlayacakları videoların bir önizlemesini takipçileriyle paylaşıyor. Etkinlik düzenleyen kişiler, hikayeler işlevini kullanarak etkinlik takvimini ve program detaylarını paylaşıyorlar. Etkinlik sona erdiğinde, kalıcı fotoğraflardan farklı olarak hikaye de profilden silinmiş oluyor.

Rakamlarla Hikayeler

Az önce de okuduğunuz üzere, hikayelerin içeriği konusunda herhangi bir kısıtlama yok. Hikayeler özelliğinin sıklıkla kullanıldığı ve artık uygulamanın bir parçası olduğu Instagram özelinden bakarsak, burada 15 saniye uzunluğunda videolar paylaşmak mümkün. Ancak eğer daha önce canlı yayınladığınız ve arşivinize kaydettiğiniz bir video varsa, bu videoyu hikaye olarak paylaşmanıza izin veriliyor. 60 dakikayı geçmemesi şartıyla tabii. 15 Saniyeden daha uzun videoları parçalara ayırarak paylaşmanızı sağlayan yardımcı uygulamalar da mevcut ancak, bir öneride bulunacak kadar bilgim olduğunu düşünmüyorum. Aynı anda 10 tane fotoğrafı da hikaye olarak paylaşmak mümkün. Belki gereksiz bir bilgi olacak ama, günde en fazla 100 adet hikaye paylaşabileceğinizi de ekleyeyim. Ocak 2019’da Instagram tarafından paylaşılan istatistiklere göre 500 milyon aktif hikayeler kullanıcısı bulunuyor. Güncel rakamları ben de çok merak ediyorum ama henüz paylaşılmamış.

Hikayeler özelliğini durum olarak adlandıran WhatsApp’a gelecek olursak: Burada 30 saniye uzunluğunda videolar paylaşmanız mümkün. Aynı anda 30 fotoğrafı birden durumunuzda paylaşma imkanınız da mevcut. Benim şu ana kadar çektiğim fotoğraf sayısı belki o kadarken, birinin 30 fotoğraf birden durumunda paylaştığını görürsem hayatı sorgulamaya başlayabilirim galiba.

Hikaye olayını ilk başlatan SnapChat uygulamasında ise ilk başlarda 10 saniyelik videolar paylaşılabiliyormuş. Diğer uygulamalar da rekabete dahil olunca, SnapChat video süresini 60 saniyeye çıkartmış.

Hikayeler ve erişilebilirlik

Neden düzenli olarak hikaye paylaşmadığımın en büyük nedenlerinden biri de belki bu. Dilerseniz bu konuya uygulama özelinde deyinmeye çalışayım.

Facebook ve dolayısıyla Instagram, fotoğrafları biz görme engelliler için daha erişilebilir hale getirme konusunda çalışmalara devam ediyor. Yapay zekanın da desteğini arkasına alarak, fotoğrafların içeriği konusunda bilgilendirici tahmini betimlemelerle bizlere yardımcı olmaya çalışıyor. Benzer bir mantığı videolara da uyguladıkları için, videoların içeriğinde ne olduğunu az çok anlamış oluyoruz. Fakat gelin görün ki, anlık video betimlemesi seviyesine gelmemize daha çok var diye düşünüyorum.

Hikayeler tarafında ise paylaşılan fotoğraf ya da yazıları okuma imkanımız en azından şu an için yok. Yazılar çeşitli efektlerle renklendirildiği için düz metinleri okuyabilen ekran okuyucular, bu tarz düzenlenmiş metinlerde çaresiz kalıyor.

WhatsApp tarafında ise işler biraz daha farklı. Paylaşılan durum yazılarını ekran okuyucular okuyabiliyor. Ancak paylaşılan fotoğraflar için kısa da olsa bir betimleme halen yok.

Hikayeler ve erişilebilirlik konusunda gelişmeler yaşandıkça bu yazıyı da güncelleyeceğim.

Notlar

Hikayeler özelliğini kullanan birkaç uygulamanın daha varlığından haberdarım ama işlevin bu uygulamalarda nasıl çalıştığı konusunda bilgim yok.
Instagram istatistiklerinin kaynağı

Peki sizin hikayenizde bugün ne var? Hikaye olarak neler paylaşıyorsunuz?

Loading

Kategori:Teknoloji

2 Yorum

    • Salih Kunduz Salih Kunduz

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de sadece birkaç kez hikaye paylaşmışımdır. O yüzden her paylaşımda herkes, bir şey mi oldu diye soruyor 🙂

      Ben de bloğunuza göz atıyorum şu an. Başarılarınızın devamını dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir